’Mord i familien’: Krimiforfatter giver dræbte en stemme i nyt krimiformat

18 oktober 2019 - Sidst opdateret 7 maj 2020

I drabssager er det ofte gerningsmanden, der får det sidste ord. Den præmis er vendt på hovedet i det nye krimiformat ’Mord i familien’, hvor den populære krimiforfatter Julie Hastrup giver stemmen tilbage til personer, der er blevet myrdet af deres egne familiemedlemmer. Omdrejningspunktet er en række uhyggelige familiedrab begået i Danmark i løbet af de sidste 20 år, som indskriver sig i en skræmmende dansk drabsstatistik. Programmet har premiere den 22. oktober kl. 21:00 på Kanal 5 og Dplay.

Drab begået i nære familierelationer udgør mere end 40 procent af alle drab i Danmark*. Den skræmmende statistik er udgangspunktet for Kanal 5’s nye krimiformat ’Mord i familien’. Her dykker den populære krimiforfatter Julie Hastrup ned i seks grusomme, danske familiedrab for at undersøge, hvad der er gået forud for at forstå faresignalerne – og for at give den dræbte det sidste ord.

- ’Mord i familien’ er en vigtig og nytænkende serie, hvor jeg skriver offerets historie og undersøger, hvad der er gået forud for drabet. Næsten halvdelen af alle danske drabssager sker i familien, det sted hvor vi ellers bør føle os allermest trygge. Hvorfor sker det? Er der nogle faresignaler, man skal være særlig opmærksom på? Det har været mit vigtigste ærinde at gøre os klogere på i denne programserie. Og så synes jeg grundlæggende, det er vigtigt også at høre offerets historie, da der ofte fokuseres meget på gerningsmanden i sådanne sager, fortæller Julie Hastrup.

På baggrund af samtaler med de nærmeste pårørende samt eksperter på området, professor i psykologi og motiv, Henrik Høgh Olsen, samt tidligere efterforsker i Rejseholdet, Poul B. Andersen, har Hastrup forfattet den afdødes fortælling, der kombineres med rekonstruktioner, billeder, hjemmevideo og interviews. I løbet af programserien vil seerne blive præsenteret for nye detaljer og historier, der aldrig har været delt offentligt før.  

Knivdræbt af sin egen lillesøster
I første afsnit af ’Mord i familien’ har Julie Hastrup givet Jess Kaul fra Hundested det sidste ord. I 2003 blev den blot 18-årige mand, der stod på tærsklen til voksenlivet, dræbt med adskillige knivstik af sin egen lillesøster. 

Seerne kommer bl.a. med ind bag familiens fire vægge, når Jess’ forældre fortæller om et problemfyldt søskendeforhold, om psykisk sygdom der ødelagde familien, og om at have mistet begge sine børn. Nogle år efter Jess’ død begår lillesøsteren selvmord, fordi hun ville op til sin storebror for at sige undskyld. 

Man hører også eksperterne fortælle om, hvad det er, der driver mennesker så langt ud, at de ikke ser anden vej tilbage end at begå en så grusom forbrydelse.

Tunge, men vigtige krimihistorier
Med ’Mord i familien’ fortsætter Kanal 5 sin ambition om at tilbyde nytænkende krimiindhold, der tør at fortælle de tunge, men vigtige historier, fordi der er noget på spil. Det handler om at bliver klogere på, hvad der kan ligge bag den meget kedelige danske familiedrabsstatistik, og forhåbentlig give seerne et indblik i de mekanismer, der kan gøre familiemennesker til familiemordere. 

- ’Mord i familien’ er nyeste skud på stammen, hvad angår stærke krimiformater på Kanal 5 samt et resultat af vores store dedikation til krimistof med nerve og relevans. Vi vil være danskernes foretrukne hovedkanal for krimiprogrammer, og derfor skal vi turde at gå nye veje med genren og fortælle de tunge, men vigtige historier. Det er ’Mord i familien’ et tydeligt bevis på, at vi tør, udtaler Christian Kemp, administrerende direktør i Discovery Networks Danmark.

’Mord i familien’ har premiere d. 22. oktober kl. 21.00 på Kanal 5 og Dplay.

Program 1: Hundested - historien om Jess Kaul.  I 2003 blev 18-årige Jess knivdræbt af sin blot 14-årige lillesøster, der nogle år senere begår selvmord.  

• Program 2: Kvissel – historien om Tine Rømer. I 2014 blev 40-årige mor til tre, Tine, fundet knivdræbt. Gerningsmanden er Tines egen datter.  

• Program 3: Vesterbro – historien om Maj Kaltoft. I 2011 mistede Maj livet i en frygtelig mordbrand startet af hendes eksmand. Også Majs far samt eksmanden døde i den påsatte brand. 

• Program 4: Otterup – historien om Lene Travn Larsen.  I 2012 bliver en hel familie fundet dræbt i et lille parcelhuskvarter i Otterup. De døde tæller Lene, hendes datter samt samleverske. Sidstnævnte var også gerningsmand. 

• Program 5: Hobro – historien om Martin Andersen. I 2005 bliver Martin knivdræbt af sin tætte ven og lillebror. De to blev beskrevet som pseudotvillinger.  

• Program 6: Lolland – historien om Mette Bønnelykke. I 2013 bliver 38-årige Mette fundet dræbt i et køleskab, hvor hun havde ligget i to år. Gerningsmanden var hendes kæreste.  

 

*Kilde: ’Homicide in Denmark 1992-2016’, PHD udarbejdet af Asser Hedegård Thomsen i august 2019.

Kontakter

Lena Bøgild Willard

Kommunikations- og PR-chef