Ny Discovery true crime-serie undersøger: Er det sikkert at prøveløslade Danmarks farligste drabsmænd?

6 april 2022

I det nye Discovery-program For farlig til frihed? undersøger tidligere chef for Rigspolitiets Rejsehold Bent Isager-Nielsen og profileringsekspert Florence McLean Danmarks farligste drabsmænds sind for at finde ud af, om de livstidsdømte er for farlige til at blive lukket ud i vores samfund igen. Programmet får premiere 6. april på discovery+ og Kanal 5.

Taxamorderen Seth Sethsen, der har siddet indespærret siden 1985, har muligheden for at blive prøveløsladt inden for den nærmeste fremtid, hvis Højesteret stadfæster Østre Landsrets beslutning fra 2021 om at prøveløslade ham. Men bør livstidsdømte drabsmænd som Sethsen slippe ud i samfundet igen? Er de for farlige til friheden? Det er blandt spørgsmålene, som psykolog og profileringsekspert Florence McLean og tidligere chef for Rigspolitiets Rejsehold Bent Isager-Nielsen forsøger at besvare i det nye discovery-program For farlig til frihed?.

Florence McLean er en dansk ekspert i seriemordernes sind, og hun har været i dialog med adskillige seriemordere for netop at forstå dem bedre.  Det gjorde hun med udgangspunkt i en metode, der er skabt af FBI. Bent Isager-Nielsen har mange års erfaring fra Rigspolitiets Rejsehold, hvor han blandt andet har efterforsket kompliceret drabssager men endnu vigtigere var Isager-Nielsen en del af politiets profileringsgruppe.

Udover Seth Sethsen ser de to eksperter nærmere på livstidsdømte som Peter Lundin, der dræbte og parterede sin kæreste og hendes to børn. De undersøger også Marcel Lychau Hansen, kendt som Amagermanden, der har adskillige særdeles grove voldtægter og drab bag sig, John Knudsen, der fastspændte sit offer på sin båd og begik voldtægt i over et døgn, inden han slog sit offer ihjel og stak af, og tidligere call-girl Helle Sara Peters, der dræbte både sin invalide mand og en pensionist.

I Danmark kan en livstidsdømt i praksis blive prøveløsladt efter 12 års afsoning. Af den årsag bliver de i øjeblikket 30 livstidsfanger i Danmark løbende vurderet ’egnet eller ej’ til prøveløsladelse.

I For farlig til frihed? undersøger Florence McLean det danske retssystem og prøveløsladelses-proceduren, der ifølge hende ikke altid har det nødvendige fokus på resocialisering. Hun får aktindsigt i livstidsfangernes mentalerklæringer og henvender sig direkte til dem for at give dem muligheden for at snakke. Alt dette gør hun med henblik på at forsøge at danne sig et billede af, hvorvidt de fem livstidsdømte kan blive en del af samfundet igen.

- I programmet ser vores eksperter på nogle af de mest berygtede danske livstidsdømte, der afsoner deres domme nu, og som har en mulighed for at blive prøveløsladt. Det er enormt spændende arbejde, som Florence McLean og Bent Isager-Nielsen udfører i programmet, og jeg er sikker på, at true crime-interesserede danskere vil finde profileringstilgangen særligt spændende, siger programdirektør hos Discovery Danmark Pil Gundelach Brandstrup.

Om det er forsvarligt at lukke de fem drabsmænd ud i samfundet igen, og om det danske retssystem kan sikre, at der ikke en dag bliver truffet en fatal beslutning, får seerne måske svar på i For farlig til frihed?, der har premiere på discovery+ og Kanal 5 onsdag 6. april.

Kontakter

Esben Elborne

Kommunikations- og PR chef