LUFTHAVNENS BEREDSKAB

Kom helt tæt på sikkerhedsberedskabet i Nordens travleste lufthavn.

I Københavns Lufthavn arbejder sikkerhedsberedskabets 1100 kvinder og mænd døgnet rundt for at skabe tryghed for de 23 millioner årlige rejsende. Lufthavnen er Nordens travleste, og der er konstant brug for sikkerhedsberedskabets årvågenhed og hurtige udrykning. Vi er med, når flyet må sikkerhedslande, når ulykken rammer – og når der blot er brug for en hjælpende hånd.

I en række nye programmer følger vi bl.a. SAG, Security Airport Guards, der med deres tryghedsskabende gule veste patruljerer både land side og air side og rykker ud med lygter og horn, når situationen spidser til, eller når passagerer kommer til skade.

En mand har røget ombord på et fly og kaptajnen har tilkaldt security, så de kan assistere med at sætte ham af. For manden er vred. Det er securityholdets opgave at få manden talt ned og sørge for at konflikten ikke eskalerer til fare for flypersonalet og dem selv.

En helikopter, der skulle være landet på Rigshospitalets tag, har været nødt til at gå ned i Københavns Lufthavn, da der er for tåget. Her er det securitys opgave at sørge for at ambulancen, der skal ind på Lufthavnens område, ikke kommer i karambolage med de indgående og udgående fly. Det kræver stor erfaring, overblik og konstant kommunikation med kontroltårnet. For ofte er der ganske få sekunder at slippe forbi i.

Ofte kommer RFF, Rescue and Fire Fighting, også kaldet ’Brand og Redning’ til hjælp. De rykker både ud, når brandalarmen lyder, og når nogen kommer til skade. Brand og redning skal både kunne rykke ud til dramatiske nødlandinger, hjertestop og arbejdsulykker. Og de skal være forberedt på at håndtere selv de største katastrofer.

Oppe i Operationscentret, OC, holder de øje med de over 2000 kameraer, der er fordelt over lufthavnens 12 kvadratkilometer store område. Når noget virker mistænkeligt, eller der kaldes på assistance, er det fra operationscentret, at indsatsen koordineres.

Det er også i operationscentret, de kan spole tiden tilbage og tjekke, hvad der er sket forud for en hændelse. Når en mand f.eks. falder om i terminalen og ingen vidner kan fortælle, hvad der gik forud, tjekker OC deres optagelser og kan hjælpe med livsvigtig information. Det er også i operationscentret, de holder øje med unormal adfærd og kalder på assistance, når noget virker mistænkeligt.

Ved centrale sikkerhedstjek, som alle rejsende skal igennem, er det afgørende at intet, der kan være til fare for flysikkerheden, slipper forbi medarbejderne. Al håndbagage skal tjekkes og alle passagerer skal scannes.  For passagerer pakker både store knive, peberspray og enorme mængder væsker i deres håndbagage. Men intet af det slipper forbi det årvågne sikkerhedspersonale.

I Københavns Lufthavn kan alt ske og sikkerhedsberedskabet er klar. Døgnet rundt. Året rundt.

Format: Dansk reportageserie fra 2024

Premieredato: Tirsdag d. 13. februar

Produktionsselskab: Nordisk Film TV

 

Kontakter

Esben Elborne

Kommunikations- og PR chef